Blomme-/æblemos

Kylling i karry

Der er én ting vi er hundrede procent enige om herhjemme og det er, at kylling i karry er noget nær tæt på, at være en livret og vi kan snildt spise det flere gange om måneden. Vi laver den i flere forskellige udgaver, både hvor sovsen er opbagt, ren fløde og fond, kokosmælk, med grøntsager, uden grøntsager, med peanuts, uden peanuts, stærk, mild, tynd og tyk. Og så spiser vi både ris og pasta til.

Den her opskrift er en af de helt “slemme”, nemlig halv opbagt/ halv fløde og uden grøntsager. Av!

– Ja ja, det er en kalorierig ret, men hva faaan’ – det smager jo himmelsk.

Men vi starter altså med en fond og vi bruger stort set altid en hel kylling, istedet for kyllingebryst.

Du kan finde opskriften på vores kyllingfond her.

Hvis du ikke vil koge en hel kylling, kan du erstatte retten med 3 kyllingebryster og springe afsnittet “Til at koge kyllingen” over.

Opskrift på én slags kylling i karry:

(Tilberedning af kylling 45 min.)
Selve retten 30 min.

INGREDIENSER

4 personer

Til at koge kyllingen:

En god dansk kylling
1 løg
1 hvidløg
2-3 gulerødder
3-5 laurbærblade
1 stængel bladselleri
11-15 hele sorte peberkorn
Krydderurter, gerne: persille, timian, dild.

(Eller hvad du lige har i køleskabet)

Hvis du ikke bruger en hel kylling

3 kyllingebryst
1 kylling- eller grøntsagsboullionterning

Til saucen:

75 gram smør
3 spsk. mel
6 spsk. god karry
4 dl. fløde
ca. 1 liter kogevand fra kyllingen
1 kyllinge- eller grøntsagsboullionterning (Eller to hjemmelavet, se opskriften her)
Frisk kværnet peber
Salt, men pas på, da fonden kan være salt.

4 dl. ris
6 dl. vand
1 tsk. salt

Peanuts
Chilipulver

SÅDAN GØR DU:

Start med at sæt kyllingen over. Skyl grøntsagerne og skær dem i grove tern. Saml krydderurterne i en lille buket. Kom kylling, grøntsager, krydderurte-buket, laurbærblade og peber i en stor gryde og fyld om med vand, så det dækker helt.
Kog kyllingen i 45 min.

Når kyllingen har kogt, tager du den op. Gerne på et spækbræt med saftrende eller i en dyb tallerken.

Lad vandet koge videre med grøntsagerne i, dog uden låg på, så det kan koge ind.

Flæk kyllingen og lad den køle lidt, så den er til at pille. Brug evt. handsker. Så er det lettere at holde varmen ud.
Pil alt kødet fra kyllingen og og kom løbende skroget op i kogevandet. Det hele er med til at give smag til sovsen.
Du skal ca. bruge 2/3 del af kyllingkødet. Resten kan du bruge til en anden ret. Se under “Få mest ud af det”.

Hvis du ikke bruger en hel kylling, men istedet kyllingebryst, så kog dem meget gerne på samme måde med grøntsager osv., dog kun 15-20 min. afhængig af størrelsen. Hvis du ikke bruger grøntsager, så kog det med en almindelig kylling- eller grøntsagsboullionterning.
Pil også kyllingbrystene. Der skal minimum være en liter kogevand tilbage til sovsen.

Nu kan du passende sætte risene over.
De fleste mål hedder: 4 dl. ris, 6 del vand, kog under svag varme i 12 min. Sluk blusset og lad dem trække i 10 min. Løft aldrig låget! Men se på posen hvordan risene bør koges og hvor meget vand de behøver.

Si alle grøntsagerne fra kyllinge-kogevandet, så du kun har “suppen” tilbage. Det er smart hvis du har det i en skål og så med en suppeske, til at øse op med, og nu til –

SOVSEN!

Smelt smørret i en stor gryde. Kom karryen i og lad det få varme. Kom derefter melet i og rør gryndigt i ca. 1 min. ca. Melet må gerne ristets lidt af, uden at det brænder. Det gør at sovsen ikke kommer til at smage af mel.
Bag nu sovsen op, ved at hælde lidt at kylling-kogevandet i af gange og rør godt samtidigt. Når du synes at sovsen har en god tyk og cremet konsistens, tilsætter du fløden lidt af gangen. Dump en kylling- eller grøntsagsboullionterning i, eller to hvis de er hjemmelavet og lad sovsen simrekoge lidt. Smag til med salt og peber og justerer tykkelsen/konsistensen på sovsen ved enten at tilsætte lidt ekstra kogevand eller fløde.
Når sovsen er helt perfekt, kommer du tilsidst kyllingekødet i og lader den få varme. Den skal ikke bulderkoge, for så får kyllingen for meget. Du kan evt. slukke helt for blusset.

Prøv at toppe din kylling i karry med lidt ristet chilipeanuts.
Tag en lille pande og rist peanutsene med lidt fint chilipulver. De skal kun have et par minutter. Hak dem groft.

Server nu ris med kylling i karry og de ristede peanuts.

Velbekommen 🙂

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Blomme-/æblemos